Grebbelinie

In het oosten van de provincie Utrecht ligt de Grebbelinie op de overgang van de Heuvelrug naar de Gelderse Vallei. De Grebbelinie is een waterlinie die werd aangelegd in de 18e eeuw ter verdeding van de vijandelijke invallen vanuit het oosten. De waterlinie loop van de Nederrijn bij de Grebbeberg, via Veenenddaal en Amersfoort, Naar Spakenburg. 

Meer dan 40 kilometer militair erfgoed!

De Grebbelinie ontleend haar bekendheid aan de periode 1939 – 1940. Onder de naam Valleistelling vormde zij de hoofdverdediging van het Nederlandse defensieplan. Tijdens het wandelen door de Grebbelinie kom je hier nog veel van tegen, onder andere tientallen kazematten die een zichtbare herinnering zijn aan de Tweede Wereldoorlog. 

Het bezoekerscentrum

In het Fort aan de Buursteeg tussen Veenendaal, Renswoude en Ederveen ligt het nieuwe Grebbelinie bezoekerscentrum. Hier wordt het verhaal verteld van deze waterlinie, die eeuwenlang een rol heeft gespeeld in de landsverdediging. Acht houten soldaten en een ijsvogel bewaken en verbeelden een bijzondere geschiedenis van oorlog en vrede. In het centrum wordt een korte film vertoond over de geschiedenis van de linie en er is een interactieve landschapstafel. Voorts zijn er voorwerpen, een tijdlijn, een loopgraafreconstructie en panelen die de geschiedenis van het gebied verlevendigen. De collectie is in de afgelopen jaren flink gegroeid en aangevuld met nieuwe filmpjes, vitrines en panelen.

Ligging en bereikbaarheid

Klompersteeg 19
De Klomp

Probleem melden

Het kan voorkomen dat er informatie verouderd is of onjuist is. We zouden je willen vragen om je oplettendheid kenbaar te maken door te mailen naar marketing@leusden.valk.com.