Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland is een prachtig en uniek gebied in Nederland. Dit landschap staat bekend om zijn bijzondere combinatie van natuur, landbouw en cultuurhistorie. Het is dan ook niet voor niets dat dit gebied in 2005 is uitgeroepen tot Nationaal Landschap.

Het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland is gelegen tussen de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug en omvat de polders Arkemheen en Eemland. Het gebied is van groot belang voor weidevogels, zoals de grutto en de kievit, en er zijn dan ook tal van weidevogelreservaten te vinden. Daarnaast zijn er ook vele andere soorten vogels te vinden, zoals de zilverreiger, de blauwborst en de tureluur.

Naast de natuur is ook de cultuurhistorie van het gebied van groot belang. Het landschap is gevormd door de mens en dat is nog steeds goed te zien. Zo zijn er vele boerderijen, molens en andere historische gebouwen te vinden. Daarnaast zijn er ook verschillende musea en tentoonstellingen die de geschiedenis van het gebied laten zien.

Het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland is dan ook een populaire bestemming voor toeristen. Wandelen, fietsen en varen zijn populaire activiteiten in het gebied. Er zijn dan ook tal van routes te vinden die de mooiste plekjes van het gebied laten zien.

Na een lange wandeling in de omgeving is het heerlijk om even tot rust te komen en te genieten van een smakelijke lunch, een uitgebreid diner, een verfrissend drankje of een ontspannen overnachting bij Van der Valk Hotel Leusden-Amersfoort.

Bekijk de restaurant mogelijkheden

Ligging en bereikbaarheid

Het Nationale Landschap Arkemheen-Eemland ligt deels in de provincie Utrecht (Eemland) en deels in de provincie Gelderland (Arkemheen), en zelfs voor een heel klein stukje in Noord-Holland. Het ligt op het grondgebied de gemeenten Blaricum, Eemnes, Bunschoten, Baarn, Soest, Nijkerk en Putten. Aan de noordzijde wordt het Landschap begrensd door de randmeren. Van oost via zuid naar west wordt het omsloten door de verstedelijkte zones van Nijkerk, Amersfoort, Soest, Baarn, Hilversum, Blaricum en Huizen. Aan de westkant loopt de A27, in het zuiden de A1 en in het oosten de A28.

Probleem melden

Het kan voorkomen dat er informatie verouderd is of onjuist is. We zouden je willen vragen om je oplettendheid kenbaar te maken door te mailen naar marketing@leusden.valk.com.