Natuurgebied De Mossel

In 2019 is er een mooi stuk natuur aangelegd in het gebied rond de Mossel. Door een unieke samenwerking tussen hotel Van der Valk Leusden en de Gemeente Leusden kan dit stuk natuur zich de komende jaren verder gaan ontwikkelen. Dit nieuw aangelegde gebied biedt volop kansen voor bijzondere natuurontwikkeling. Bovendien is het Mosselpad een leuke wandelroute voor hotelgasten en voor werknemers van bedrijventerrein De Horst.

Na een lange wandeling in de omgeving is het heerlijk om even tot rust te komen en te genieten van een smakelijke lunch, een uitgebreid diner, een verfrissend drankje of een ontspannen overnachting bij Van der Valk Hotel Leusden-Amersfoort.

Bekijk de restaurant mogelijkheden

Het Mosselbosje, nabij bedrijventerrein de Horst, was al lange tijd een weinig aantrekkelijke plek met niet veel natuurwaarden. Het naastgelegen graslandperceel was te klein, te nat en te lastig te bereiken om echt goed op te boeren. Het gebied heeft veel natuurlijke kweldruk. Dat betekent dat veel kalkrijkwater dat uit de grond komt vanaf de hooggelegen Utrechtse Heuvelrug, hier boven de grond komt. Dit zijn gebieden waar bijzondere plantengroei mogelijk is.

Door het zieke bos met veel Essentaksterfte te kappen en de vruchtbare toplaag af te graven, ontstaat er optimaal milieu voor bijzondere planten. De plek is nu kalkrijk door de kwel, voedselarm door afgraven van de humuslaag en veel natter door de verlaging. Optimaal voor zeldzame planten zoals orchideeën, vet blad en andere bijzondere soorten planten die vroeger voorkwamen in de Gelderse Vallei. Bij die bijzondere planten horen weer speciale insecten en daar profiteren weer allerhande vogels van. Het is een verrassing welke ontwikkelingen dit stuk natuur gaat doormaken nu de omstandigheden optimaal zijn.

De wandelmogelijkheden zijn door de nieuwe omstandigheden toegenomen. Veel mensen willen tijdens hun pauze vanuit bedrijventerrein de Horst een rondje lopen en dat kan in dit nieuwe stuk natuur. In het wandelgebied wordt een natuurrijke wandeling gecombineerd met de cultuurhistorie van de Grebbelinie. In 1940 lagen Nederlandse soldaten hier namelijk te wachten op een Duitse inval. Kortom landschappelijk is het gebied veel aantrekkelijker geworden én er zijn volop kansen voor natuurontwikkeling.

Ligging en bereikbaarheid

Philipsstraat 18
3833 LC Leusden

Probleem melden

Het kan voorkomen dat er informatie verouderd is of onjuist is. We zouden je willen vragen om je oplettendheid kenbaar te maken door te mailen naar marketing@leusden.valk.com.